top of page

Zaterdagavond 1 april trad Lefthand Freddy met band op in mfc De Binding Oude Pekela. Het is de eerste muziekavond door het nieuwe team van Blues in Pekel georganiseerd. Voorzitter Johan Bügel verwelkomde de aanwezigen, stelde de medebestuursleden Wilma Swarts, Herman Manders en Jan Nieman voor en sprak de wens uit dat vanaf nu de blues zal blijven klinken in Pekela.

 

Daarna sprak wethouder van cultuur Jaap van Mannekes de bezoekers toe. Hij gaf hierbij aan zelf bluesminded te zijn en het geweldig te vinden dat de Blues weer leeft in Pekela. Wat zanger Fred Reining de woorden ontlokte dat hij nog nooit een Blues-wethouder had ontmoet, maar was er zeer mee in zijn schik. Jaap van Mannekes riep daarna de magische woorden: “We gaan beginnen, Let’s blues’n in Pekel”.​

 

Fred Reining met zoon Berend (Boogie B) Reining op gitaar, Andre van der Werf op basgitaar en Hans Waterman op drums wisten de toon voor de rest van de avond zette. Met hun authentieke muziek stijl gebaseerd op de oude klassiekers gemixt met het creatieve gitaarspel van Fred ontstond er snel een en al sfeer en gezelligheid. Samen met de organisatie heeft de uitbater van de binding de foyer omgetoverd tot een soort van gezellige (dans) kroeg. Het duurde dan ook niet lang en de beentjes gingen van de vloer terwijl de band zowat de pannen van het dak speelden.  

 

Lefthand Freddy speelde als nooit tevoren en improviseerde er heerlijk op los. Gebruikte de gitaar al tokkelend met z’n linkerhand, dan wel voetstoots over te gaan naar de slow-blues nummers. Alsmede “slide”, van een trein tot kakelende kippen,  toverde hij uit zijn gitaar om dan weer helemaal in trance swingend. ja, zelfs “Bonanza” kwam even voorbij.  Kortom, een virtuoos op de gitaar. De zeer professionele band om hem heen ondersteunde zijn bevliegingen zonder moeite. Het zichtbare plezier van de band straalde door naar het publiek die hen telkens met ovaties beloonden. Een geweldig feest en een fantastisch muzikale opening voor de nieuwe organisatie van Stichting BluesInPekel met een weergaloze band.  ​

18 November 2017 De Pekelder Blues in Pekel Stichting organiseerde een muziekavond met The Sidekicks op het podium van buurthuis annex zalencentrum De Riggel in Boven Pekela. Een kleinschalige avond in intieme sfeer, precies wat deze stichting beoogd. Geen feestende festivalmassa’s, maar genieten samen met de liefhebber van de ballads, de slowblues, rockblues en boogieblues met een vleugje aan popinvloeden en Jazz. Niet in een hokje te plaatsen, maar in de basis altijd blues.

 

Zanger Teo de Haan boeide met zijn supersterke, rauwe, maar gevoelige stem. Als je niet beter zou weten dan zou je bijna denken dat je John Fogerty hoorde.  Een volle avond hing het publiek aan de lippen van deze energieke band. Een fantastische afwisseling tussen swingende bluesrock en emotionele slowblues maakte de avond tot een feest van herkenning.

 

Gierende gitaren, wat op de juiste momenten gas terugpakt. Een heerlijk hammondorgel die de tonen liet aanzwellen om vervolgens weer weg te laten sterven. De basgitaar laat een warm bad aan lage tonen vollopen, stoïcijns en maatvast.​ Dat de zaal gepakt werd door sommige gevoelige vertolkingen was duidelijk, men kon op die momenten een speld in de zaal horen vallen. Om daarna met een bombastische rockbluesstijl, inclusief de stuwende mondharmonica mee te deinen, te klappen of met de voeten mee te stampen op de pakkende ritmes.

 

Natuurlijk kon het niet uitblijven dat ook de beentjes van de vloer gingen. De energieke live performance van The Sidekicks en de interactie van zanger Teo de Haan werkt daarbij zeer aanstekelijk.​

 

De betekenis van Sidekick is eigenlijk, een assistent aan een andere persoon, in het bijzonder aan de leidinggevende of meer belangrijk persoon. Je kunt wel stellen dat dit voor alle bandleden in het bijzonder individueel opgaat. Samen vormen ze de kracht.

 

Vlak ook techneut/geluidsman Klaas Wolf niet uit. Door hem wordt elke toon tot in de puntjes verzorgd. De Sidekicksound komt dan ook niet in de laatste plaats tot stand door uitstekend verzorgd geluid.​ Al met al kan de Stichting Blues In Pekel terugkijken op wederom een geslaagde avond. ​​

Op uitnodiging van de Blues in Pekel Stichting kwam de Drentse formatie Greyhound Bluesband, bekend op binnen- en buitenlandse podia, met de Amerikaanse Bluesicoon Khalif ‘Wailin’ Walter naar Oude Pekela. De thuisbasis van Walter is Chicago. Als Eén van de nieuwere generatie beroemde muzikanten is hij fakkeldrager in het wereldwijde Mekka van de Blues. Hij levert stampvoetende muziek die het podium tot op de grond figuurlijk verbrandt.

Zoals Walter zelf zegt ‘belangrijker dan wat dan ook is contact maken met de mensen, dat is de ziel van de muziek. Blues is een muziek van gesprek, verhalen vertellen, het is een muziek die van de mensen komt en voor het grootste deel onder de mensen bleef. Het gaat niet alleen om technische vaardigheid, maar zeker ook om het verhaal dat je met die techniek vertelt.’

Khalif  ‘Wailin’ Walter verscheen onder ander op het podium met grootheden als Grammy Winner Taj Mahal, Otis Rush, Jimmy Vaughan Band, Buddy Guy Band, Louisiana Red, Curtis Salgado en met niemand minder dan de dochter van B.B., Shirley King.

bottom of page