top of page

Blues in Pekel, de eerste 12 jaar

Ralph de Jongh Blues in Pekela
Met dank aan
Jacob Zwinderman.
Harry Muskee Trio Blues in Pekel
Blues In Pekel Diverse artiesten

In 2003 ontstond het plan om Cuby + the Blizzards naar Pekela te halen. Bij navraag bleek dat de hele groep te duur was, maar dat een akoestische set met Harry ‘ Cuby’ Muskee, gitarist Erwin Java en toetsenist Helmig van der Vegt als ‘ Harry Muskee Trio’ wel mogelijk was. Het concert was op zondag 18 april 2004 in de Wedderwegkerk. De kerk was goed gevuld. Harry speelde zijn eigen nummers en het repertoire van Robert Johnson. Het voorprogramma was van Pekelder groep Wrong Identity. Voorwaarde was wel dat Jakob Zwinderman zou toetreden tot de Stichting Culturele Commissie Pekela (SCCP). De SCCP zou de verantwoordelijkheid nemen voor de kosten en de opbrengsten.

Het volgende concert was van de ex-gitarist van C+B; Eelco Gelling. Eelco had net een nieuwe cd met de Eelco Gelling Band ‘ On the Road’. Het is 2005 en het concert is in de Kiepe, Nieuwe Pekela. Eelco had een longdrink glas jenever nodig om naar het podium te gaan. Arnoud Hensen had de PA goed afgesteld, echter de groep draaide op het toneel de knoppen helemaal open, het concert begon als een grote bak lawaai. Het concert is stilgelegd en we zijn opnieuw begonnen. Door het weinige publiek en de hoge barrekening is dit een zwaar verlies gevend concert geworden. Dit was het begin van de breuk met de SCCP.

In 2006 was Barrelhouse in de Wedderwegkerk. Een van de eerste keren dat ze akoestisch speelden. Ze waren direct enthousiast. Een zeer professionele groep en een volle kerk. De gitaristen waren zo stevig bezig dat ze de beschermstrip van het podium er af getrapt hebben.

Lefthand Freddy and the Aces speelden in 2007 in de Wedderwegkerk. De laatste keer dat William Kooistra op de toetsen speelde. Hij speelde ook nog op het kerkorgel. In dat jaar kwamen Jan Nieman en Jan Hendrik de Jonge erbij om mee te helpen. De hele familie Zwinderman was al ingeschakeld om mee te helpen, Janneke voor de kaartverkoop en Martijn en Winant als verkeersregelaars. Jan Hendrik was roadie en de ‘bouncer’ en Jan maakte salades en de dvd-opnamen. Pas rond de Kerst was het dvd-resultaat van Jan elke keer klaar.

De blues sensatie Ralph de Jongh speelt een indrukwekkende set in 2008 in de kerk. De concertstoel wiebelde gevaarlijk door het enthousiaste bewegen van Ralph. Een smaakvolle setting met kaarsen rondom maakt het een sfeervol concert. Er komen dan ook filmpjes op internet met Fred Stotefalk. De organisatie was de blues man even kwijt, totdat ze geluiden hoorden uit het afgesloten gedeelte van de auto, kwam er daarna een vrouw uit het achterste gedeelte van de auto?

Een groep die nog een keer terug moest komen was Barrelhouse en ze kwamen weer in 2009. Ze waren ruim op tijd, helaas was de deur van de transporter in het slot gevallen. De enige oplossing was dat Harry Fruitema, van het Bergingsbedrijf,het achterraampje insloeg zodat de instrumenten verlost konden worden. Het plan was de akoestische set direct op dvd uit te brengen met belichting, cameramensen en voldoende stroom. Deze aankondiging kwam een week voor het concert van hun management. Dat was helaas niet meer mogelijk, maar de dvd van Jan Nieman was weer klasse. Het concert werd vooraf gegaan door Gerry Wolthof met Gert Immerzeel op orgel.

In 2009 kwam Blues in Pekel op stoom met het concert van Neil Young Mirror Band. De ramen in de kerk trilden met ‘Rockin’ in a Free World’ . Daarna was er een goede set met Taneytown, met Pekelder roots. De groep met internationale ambitie. Een strak optreden. Totaal vier concerten in 2009, maart en oktober.

Er was een dubbelconcert in 2010 met Eric Devries en daarna een bevlogen Greyhound Blues Band. De laatste keer dat Martin Hartsteen van Greyhound de gitaar bespeelt. De bluesmensen vinden het een bijzondere ervaring om in de kerk te spelen.

In 2011 komt de Greyhound Blues Band terug met Steve Wilkinson. De Amerikaan heeft een paar pijnstillers nodig, daarna vermaakt hij zich met whisky om de stembanden te smeren. Vincent Hensen maakt zijn debuut als vaste kerkorganist om een paar nummers met het kerkorgel de nummers te begeleiden. Het orgel moet er tegenop beuken om gehoord te worden. Pekelder George Snijder is weer strak op de drums. Dit leidde ook tot de breuk met de SCCP. Te harde muziek, te veel kosten. Jan en Jakob gingen verder als ‘ Blues in Pekel’.

The Blues Kings zouden komen met Herbie Grezel in 2012, maar The Blues Kings houden op te bestaan en Herbie komt met de Guitarguy (Henk de Ruiter) naar de kerk. Samen met kerkorganist Vincent Hensen maken ze er een afgewogen en bijzonder concert van.

B.J. Hegen speelt met de Blues Busters een legendarisch concert in 2013 in de Spil, B.J. Hegen krijgt er niet genoeg van en danst met de vrouwen. Het bleef nog lang onrustig in de Spil. In een vol café van de Spil is het prima rocken.

In 2014 komt B.J. Hegen samen met Jan Warntjes een akoestische set spelen in de Wedderwegkerk. Een les in de blues met twee mannen die van de hoed en de rand weten van goede muziek.

Samen met Benny Meems (de Kiepe en de Spil) komen er nog concerten met Dixmeijer Blues Band, 88 & The Aces, The Blues Busters. Een café setting wat ook betekende dat mensen een biertje tijdens het concert konden drinken en er een mogelijkheid voor dansen was.

Ralph de Jongh is twee jaar achter elkaar in de Wedderwegkerk geweest, 2015 en 2016. Het concert van 2015 was een goed bezocht concert, de vrijdagavond voor het concert was Ralph in de DWDD en noemde dat hij zondag in Oude Pekela zou spelen. De kaartverkoop ging toen snel.

In 2015 was voor Jakob de grap er een beetje af door het plotseling overlijden van mede organisator Benny Meems. Het concert van Ralph de Jongh was de laatste die hij organiseerde.

Een mooie serie met cd’s, dvd’s en vele gesigneerde posters en foto’s is wat rest als blijvende herinnering.

Gelukkig nemen Herman Manders, Wilma Swarts, Johan Bugel en Jan Nieman de organisatie over.

bottom of page